Hometrainer voor een gezonder leven

De hometrainer

Door de jaren heeft de hometrainer zich bewezen als fitnessapparaat. De tijd staat niet stil, de hometrainer van vroeger is anders dan nu, ook al komt de beweging op hetzelfde neer. Het gaat meer om het feit dat er verschillende modellen hometrainers te verkrijgen zijn, en enkelen worden in dit artikel omschreven. In dit artikel ook wat passages hoe te trainen met de hometrainer, welke doelen er te behalen zijn. Daarna kun je maar één conclusie trekken, het is de moeite waard om te gaan trainen met een hometrainer, want je kan er alleen maar beter van worden.

De modellen

Hometrainers zijn er in verschillende types. Tussen de standaard hometrainers zijn er weer verschillen tussen de uitvoeringen. Daar later een omschrijving over, maar eerst een korte opsomming van enkele afwijkende types hometrainers:

  • Spinningfiets
  • Airbike
  • Ligfiets
  • Stoelfiets

De stoelfiets is handig mee te nemen. Dat zijn slechts een paar pedalen aan een standaard, je sport dan zittend op een stoel. De ligfiets is soms te verstellen tot een handbike, en tijdens het trainen op de airbike bewegen de armen mee. De spinningfiets wordt ook gebruikt door professionele sporters. Daarbij worden er op zulke fietsen clinics gegeven. Het is vaak de meest sobere hometrainer, dus vaak zonder timer, hartslagmeter, calorieteller, enzovoort, maar het heeft veel mogelijkheden om kracht en conditie te verkrijgen. Er zijn nog meer modellen, maar die zijn niet gangbaar.

Standaard hometrainer

De oude vertrouwde hometrainer tref je overal aan. In de medische wereld worden die veelvuldig ingezet, bijvoorbeeld door fysiotherapeuten. Het is een eenvoudig fitnessapparaat, de fiets plaatsen, stekker in het stopcontact en je kan aan de slag. De weerstand is goed te regelen, en vaak gaan er allemaal tellers en meters op een display mee. Vaak heeft de hometrainer trainingsprogramma’s. Je fiets dan als het ware helling op helling af. Om de beweging te kunnen maken zijn er geen instructies nodig, het wijst zichzelf. Bij gericht trainen, bijvoorbeeld op hartslag, zijn er wel instructies nodig. Niet uitzonderlijk is cardio onderdeel van een programma compleet met een dieet, als het goed is zitten daar dan de instructies bij over de training. In de handel zijn prachtige hometrainers te verkrijgen die uit te breiden zijn. Je moet dan denken aan een hometrainer met Bluetooth, en daarmee kun je de hometrainer linken aan de tablet. Dan is het mogelijk om je progressie bij te houden, maar ook leuke gadgets als een traject afleggen. Je krijgt dan een stad in beeld waar je dan virtueel doorheen fietst. Je kan dan thuis de Alpe d’Huez beklimmen, op de tablet krijg je het parcours in beeld, en in de tussentijd krijg je instructies. Trainen is op die manier leuk, en ondertussen verkrijg je een goede conditie en lichaamsvet verdwijnt.

De trainingsdoelen

Het juiste model hometrainer zal je wel kunnen vinden. Je weet zelf als beste de factoren, hoeveel ruimte is er voor het fitnessapparaat en wat is je budget, maar ook wat wil je bereiken. Wil je meer uithoudingsvermogen? Of wil je afvallen? De mogelijkheden zijn talloos. Bijvoorbeeld, in de tekst staat al dat de spinningfiets wordt gebruikt door professioneel sporters, marathonschaatsers gaan de dag na de wedstrijd op de fiets om alles weer soepel te krijgen. De spieren zijn stram door de langdurige inspanning, het beste is om de spieren weer te activeren en zo een hersteltraining doen. De hometrainer is ook zo in de thuissituatie te gebruiken, mocht je een beweging gemaakt hebben die je niet gewend bent zoals de tuin omspitten, de andere dag op de hometrainer en in een half uur tijd ben je van de spierpijn af. Gerichtere trainingsdoelen zijn conditietraining en vet verbranden. De workout zelf zit dicht bij elkaar. Dit omdat in beide gevallen tijd belangrijk is. Liever een vol uur op de hometrainer dan een half uur, en nuttig is trainen in een hartslagzone. Online is eenvoudig te vinden hoe je de maximale hartslag kan berekenen, het is de berekening 220 min je leeftijd. Als je op 70% van de maximale hartslag traint, dan moet je afvallen. Bij 80% van het maximum verkrijg je meer uithoudingsvermogen.